Verhuizen of vergroten?

Meer woonruimte 

Door de toenemende woningkosten in de huidige huizenmarkt is een verschuiving te zien in vraag. In plaats van het kopen van een nieuwe woning, merken we dat mensen zich steeds vaker oriënteren op de mogelijkheden tot het vergroten van hun woonruimte.

Of het nu gaat om een uitbouw, een dakopbouw of een kelder, in vrijwel iedere woning zijn er mogelijkheden om meer leefomgeving te creëren. Met name voor kelders worden wij de afgelopen periode veel gevraagd.

 

Funderingsdiepte woonruimte

Een belangrijke factor in het kostenplaatje voor jouw kelder is de diepte van de fundering. Hoe dieper je fundering steekt, hoe gunstiger de situatie vaak is om een kelder te kunnen realiseren.

Om erachter te komen hoe diep jouw fundering steekt kun je een proefgat graven. Dit kun je bijvoorbeeld in de tuin doen of binnen de kruipruimte onder je woning. Wanneer je begint met graven blijven de dragende muren van je woning zichtbaar, na verloop van tijd zal deze echter ophouden. Je hebt dan de diepte van jouw fundering bereikt. Dit kan zijn na zo’n 60 centimeter, dit kan echter ook veel dieper liggen.

 

Een kelder naar diepte

Zodra je een idee hebt van de diepte van jouw fundering kunnen we een plan van aanpak gaan maken. Uiteraard speelt hier meer in mee dan enkel de diepte. Lees bijvoorbeeld ook ons artikel over het grondonderzoek dat we voorafgaand aan het maken van een kelder uitvoeren.

Voor de diepte van je eigen kelder zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden.

  • Om het fundament van je woning te behouden kan een fundering nooit volledig worden uitgegraven. Er zal een rand van minimaal 20 centimeter grond intact moeten blijven om de fundering mee te ondersteunen.
  • Wanneer de kelder wordt uitgegraven zal er een betonvloer worden ingestort. In deze vloer wordt bewapening aangebracht ter versteviging. Voor deze vloer is er circa 20 centimeter hoogte nodig, hier komt de vloer van uw keuze nog bovenop. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan laminaat of vloerbedekking. In deze vloer kan ook isolatie en indien gewenst vloerverwarming worden aangebracht.
  • Houdt rekening met de afwerking van het plafond in de stahoogte van de kelder. Ook hier is het verstandig rekening te houden met isolatiemateriaal tussen het plafond van de kelder en de vloer van de ruimte erboven.

Hou je na het checken van deze punten voldoende stahoogte over? Laten we dan kijken naar de planning om de realisatie van jouw kelder in gang te zetten.

 

Wat te doen bij een ondiepe funderingsdiepte voor jouw woonruimte?

Steekt jouw fundering niet diep genoeg om de gewenste stahoogte te bereiken? Dan maken wij een plan om de fundering te verlengen. We maken hiervoor gebruik van de door ons ontwikkelde Sobu-palen®. Dit zijn stalen sondeerbuispalen die met een trompvoet in elkaar worden gelast.

Lees hier meer over op de pagina over de Sobu-paal® of neem contact met ons op voor meer informatie en een offerte voor een kelder onder de woning.

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op