De Sobu-paal®

Revac Specialistische Technieken BV is opgericht op 1 juli 1981 door de heer Henri Hillen. In ons familiebedrijf, dat van vader op zoon overgaat, is inmiddels de derde generatie bezig met het ontwikkelen van creatieve fundatie oplossingen. Binnen Revac Specialistische Technieken BV werken we altijd naar een oplossing toe die maximaal resultaat en minimale overlast veroorzaakt. Ruim 30 jaar geleden werd zo het kroonjuweel op ons werk ontwikkelt, de Sobu-paal®.

Deze palen worden sondeer-buispalen ofwel Sobu-palen® genoemd, omdat de weerstand tijdens het drukken wordt geregistreerd, waardoor er per paal direct een sondering beschikbaar komt.

 

Onze werkwijze

Waar normale heipalen een halve meter tot een meter buiten de bestaande bouwmuur worden geplaatst wordt de Sobu-paal® direct in het hart van de muur gedrukt. Voorafgaand aan de werkzaamheden wordt met behulp van een berekening door de constructeur een palenplan gemaakt. Zodra we de werkzaamheden aanvangen met gebruik van de Sobu-palen® maken we een inkassing in de bouwmuur. Binnen deze inkassing stellen wij een vijzelframe met daarin het eerste paalsegment en de paalvoet.

 

De stalen sondeer buispaal wordt met een hydraulische vijzel door het vijzelframe heen naar een dragende zandlaag gedrukt. Dit wordt gedaan, door de sondeer buispalen net zo lang in elkaar te steken en vast te lassen tot de gewenste paallengte en kracht voor de fundering wordt behaald. Door de palen onder voorspanning in de muur vast te lassen wordt zetting voorkomen en is nog voor het afstorten van de palen de noodzakelijke paalkopbelasting al aanwezig.

 

Funderingsherstel met de Sobu-Paal®

De Sobu-paal® wordt niet alleen gebruikt voor verzakking en problemen aan de bestaande fundering maar bijvoorbeeld ook voor het rechtzetten of stabiliseren van scheefgezakte gebouwen. Dit is ook een veel voorkomend probleem bij aanbouwen. Het komt regelmatig voor dat de aanbouw te licht of niet gefundeerd is. De Sobu-paal® is een bewezen oplossing om dit te herstellen.

Een andere veel voorkomende oplossing waarvoor de Sobu-paal® wordt ingezet is de verzwaring van de fundering. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan wanneer er sprake is van een bouwverhoging zoals een dakopbouw of bij de nieuwe eisen die gesteld worden wanneer een huis gesplitst moet worden.

Uniek aan de Sobu-paal® is dat er tijdens de werkzaamheden met minimale ruimte gewerkt kan worden. De machine die we gebruiken voor het hydraulisch drukken van de sondeer buispalen is niet groter dan het formaat van een kruiwagen. Dit zorgt ervoor dat woning- en winkelruimtes met vaak minimale aanpassing in gebruik kunnen blijven tijdens de werkzaamheden.

 

 

Meer informatie

Klik hier voor meer technische achtergrond informatie over de Sobu-paal®.

Bekijk het filmpje over de Sobu-Paal®

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op