Historie bij onderkelderen van Haagse woning.
Voor een woning in Den Haag werd een aanvraag gedaan. De eigenaren wilden meer leefruimte creëren. Ze schakelden Revac Specialistische Technieken BV in om een grotere kelder onder de woning te realiseren.
Funderingsonderzoek
Bij de start van een nieuw project doen we altijd een funderingsonderzoek. In dit geval bleek dat de fundering niet diep genoeg stak om de kelder direct uit te kunnen graven. In plaats van de gewenste diepte van minimaal 2.10 meter bleek er slechts 1.90 meter aan stahoogte te kunnen worden behaald. Om toch de gewenste hoogte voor de kelder te kunnen bereiken, moest de bestaande fundering worden verlengd. In samenwerking met de constructeur maakten we een palenplan gemaakt om dit door middel van de Sobu-paal® te realiseren.
Bestaande kelder
Het huis beschikte al over een kleine kelder. Deze kelder steekt minder diep, maar zal niet worden aangepast in hoogte. Wel wordt van de gelegenheid gebruikgemaakt om deze kelder goed waterdicht te maken. Een koekoek aan de zijkant van de woning bood ons de gelegenheid om van buitenaf direct te kunnen starten met de werkzaamheden.
Historie onderkelderen: de schuilkelder
Het bijzondere aan de bestaande kelder is dat zich hier ook een schuilkelder bevindt die enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd. Het grootste deel van de kelder bestaat uit dikke gemetselde muren met een houten plafond, maar achter een paar stalen deuren tref je een ruimte van zo’n 2×3 meter met een betonnen plafond. In het metselwerk van deze ruimte troffen we tijdens de werkzaamheden een oude krant uit december 1949 aan. De krant was behoorlijk vergaan, maar het is bijzonder om te zien hoe met deze werkzaamheden ook stukjes historie worden blootgelegd!