Typen fundering

Welke fundering heeft mijn huis?

Met de groeiende aandacht voor funderingsproblemen bij de aankoop en verkoop van woningen, ontstaat ook regelmatig de vraag op welke fundering een huis heeft. Deze vraag is niet altijd direct te beantwoorden. Dit is namelijk afhankelijk van factoren als de ondergrond, het bouwjaar, het formaat en het gewicht van de woning. In dit artikel lichten we verschillende funderingsmethoden toe.

 

Paalfunderingen

Paalfunderingen worden op twee manieren gedaan. We kennen hierin de Amsterdamse fundering en de Rotterdamse fundering. Beide namen hebben niets te maken met de gelijk genoemde steden, maar alles met de manier waarop de fundering wordt gevormd. Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van heipalen die met speciale apparatuur de grond in worden geslagen.

 

Fundering Amsterdam - rotterdam

 

Amsterdamse fundering

Met de Amsterdamse fundering wordt een dubbele rij van houten palen bedoeld, die met elkaar worden verbonden via een verbindingsbalk (kesp). Deze wordt over de paalkoppen heen gelegd. Vervolgens wordt daar bovenop in de lengterichting een langshout en een betonbalk geplaatst. Hierop kan het metselwerk voor de dragende muur worden opgebouwd.

 

Rotterdamse fundering

Bij de Rotterdamse fundering is er slechts één rij houten palen aanwezig. Om te zorgen dat deze palen voldoende draagvermogen hebben, staan deze doorgaans dichter bij elkaar dan bij de Amsterdamse fundering. Er wordt een langshout over de palen geplaatst waar de muur kan worden opgemetseld. Door de enkele palenrij is een kesp niet nodig.

 

Schroeffundering

Alternatief voor het gebruik van heipalen is de schroeffundering. Hierbij wordt een paal met een kegelvormige onderkant de grond in gedraaid. De druk op de omliggende grond neemt toe en vangt daarmee de bovenliggende constructie op. In vergelijking met heipalen zorgt deze methode doorgaans voor minder overlast.

 

Fundering op staal

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden heeft een fundering op staal niets te maken met het materiaal. Met staal wordt een harde ondergrond of bodem bedoeld. We spreken dan ook over een fundering op staal wanneer deze direct op de ondergrond rust. Afhankelijk van het draagvermogen van deze ondergrond kan de fundering worden ondersteund met een bredere voet die het draagvermogen van de fundering vergroot.

 

Plaatfundering

Een plaatfundering is een vorm van funderen op staal. Bij een plaatfundering wordt de fundering direct op een hoog liggende zandlaag gestort. Er ontstaat hierdoor een solide ondergrond (plaat) waarop men direct begint te bouwen. Hierdoor is er geen sprake van strookbelasting, zoals dat wel het geval is bij paalfunderingen, maar wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld over de oppervlakte van de woning. Deze manier van funderen komt in verhouding tot paalfunderingen nog weinig voor.

 

Funderingsherstel met de Sobu-paal®

Wat voor fundering jouw huis ook heeft, de door ons ontwikkelde Sobu-paal® kan in iedere situatie worden ingezet. We ondersteunen of herstellen hiermee de bestaande fundering. Op basis van een funderingsonderzoek en een berekening van de constructeur, wordt bepaald hoeveel palen noodzakelijk zijn voor het gewenste resultaat. Het voordeel van onze manier van werken is dat funderingsherstel kan worden uitgevoerd met minimale overlast.

 

Welke fundering heeft mijn huis?

Wil jij weten op welke manier de fundering van jouw huis in elkaar zit? Vraag dan de bouwtekeningen van je woning op bij het gemeentearchief. Hierop is dit doorgaans goed te zien. Wil je een stapje verder gaan en ook weten wat de staat van jouw fundering is? Laat dan een funderingsonderzoek uitvoeren. Dit onderzoek geeft je inzicht in de risico’s van funderingsproblemen op de korte en langere termijn.

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op