Lekkage kelder

Stappenplan bij lekkage in de kelder

Wat te doen als je kelder niet langer waterdicht is? We komen deze vraag regelmatig tegen bij onze klanten. Bestaande kelders kunnen door veranderde omstandigheden soms vocht of zelfs water door gaan laten. Erg vervelend, maar gelukkig heeft Revac Specialistische Technieken BV daar een oplossing voor!

 

Waardoor kan lekkage ontstaan?

Vaak is de oorzaak van de lekkage te vinden bij het grondwater. Wanneer het grondwaterpeil in een bepaalde regio stijgt, kan het zijn dat deze boven de huidige kelderbak uitkomt. Dit kan onder meer worden beïnvloed door hevige regenval, verstopping in de opbouw van de bodemlagen onder je woning, veranderingen in waterwinning en ondergrondse constructies.

Bij lekkage in een kelder onderzoeken we dan ook altijd eerst het grondwaterpeil bij jou in de straat. Is de oorzaak eenmaal duidelijk? Dan stellen wij een plan van aanpak op waarmee we de kelder weer waterdicht zullen maken. Hierbij zijn er altijd een aantal stappen die wij doorlopen.

 

Het stappenplan

Aan de hand van een serie foto’s en een korte omschrijving, laten we je een van de mogelijkheden zien om jouw kelder weer waterdicht te maken. Heb je ergens vragen over? Laat het ons dan weten!

 

Stap 1: Slopen van de bestaande keldervloer

Na onderzoek naar de oorzaak van de lekkage gaan we van start met het slopen van de bestaande keldervloer. Om ruimteverlies bij het opbouwen van de nieuwe kelderbak te voorkomen, kunnen er daarbij inkassingen in de muur worden gemaakt. Deze zijn bedoeld als uitsparing om de toekomstige kimwand in te plaatsen, die ook de wanden van de kelder waterdicht maakt. Vervolgens wordt er een werkvloer gelegd.

 

Stap 2: Het vlechten van de wapening

Op de werkvloer maken wij een wapening. Deze bestaat uit stalen netten die aan elkaar worden gevlochten om de nieuwe betonvloer te versterken. Vervolgens worden hier langs de wanden stalen kimplaten aan bevestigd, die in een later stadium de kimwand zullen vormen.

 

Stap 3: Storten en afrooien betonvloer

Zodra de wapening af is wordt er over de gehele keldervloer beton gestort. Doordat het beton zowel onder als boven de wapening terechtkomt, ontstaat een stevige en waterdichte basis. Deze wordt vervolgens vlak onder de rij afgewerkt en zal moeten uitharden. Zodra dit voldoende is gebeurd, kunnen we verder met de volgende stap.

 

Stap 4: Bekisten en storten van de kimwand

Langs de wanden van de kelder, wordt vanuit de vloer een kimwand geplaatst. De kimwand zorgt ervoor dat de vloer en wanden van de kelder op elkaar aangesloten blijven.

Met behulp van een houten bekisting worden de stalen platen van de kimwand ingestort in het beton voor de alkalische bescherming. Zodra de wanden voldoende zijn uitgehard wordt de bekisting verwijdert en blijven er nette waterdichte wanden over.

 

Stap 5: De kelder lekt niet meer!

Zowel de vloer als de wanden bestaan nu uit een stevige en waterdichte basis. De kelder lekt niet meer! Je kunt nu aan de slag om deze af te werken, in te richten en jouw kelder daarmee een nieuwe bestemming te geven.

 

Ook last van lekkage in de kelder?

Heb jij ook last van lekkage? Laat jouw keldervloer vocht of water door?

Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag om jouw kelder opnieuw waterdicht te maken.

 

Lekkage kelder foto 1Lekkage kelder foto 2 Lekkage kelder foto 3Lekkage kelder foto 4

 

 

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op