Gezonken ponton
Terwijl we door de archieven gingen kwamen we de foto’s weer tegen. Een relatief klein project van een aantal jaar geleden. We werden gebeld over een ponton bij de Visafslag in Scheveningen. Het stijgende tij in de haven zorgde ervoor dat het ponton onder de kade bleef hangen, water schepte en vervolgens zonk.
Specialistische Technieken
Bij de start van Revac Specialistische Technieken waren onderwaterwerkzaamheden een belangrijk onderdeel van het aanbod aan specialismen. Funderingswerkzaamheden stonden toen nog minder op de agenda. Het bedrijf heeft jaren aan de Zeesluisweg in de haven gezeten. Zodoende een vertrouwde naam in Scheveningen en een bedrijf dat ook toen al bekend stond om de geboden creatieve oplossingen.
Het probleem met het ponton werd dan ook voorgelegd aan de toenmalig eigenaar van het familiebedrijf, Marcel Hillen. Als professioneel duiker was hij op de hoogte van de werking van het water in de haven. Mede doordat hij eerder ook al reparaties had gedaan aan de kademuren van de haven. Hij inspecteerde het gezonken ponton, bracht de situatie onder water in kaart en maakte een plan.
Gezonken ponton terughalen
Gezien de afmetingen en het gewicht van een ponton was het niet mogelijk deze zomaar ter plaatse uit het water te trekken. Om dit voor elkaar te krijgen zou er een kraan moeten komen met voldoende ruimte om te kunnen draaien en bewegen. Met behulp van beroepsduikers is het ponton over de bodem van de haven versleept naar een plek waar een kraan zou kunnen komen. Ter plaatse is deze uit het water getrokken en teruggebracht naar de rechtmatig eigenaar.
Onderwaterwerkzaamheden
Alhoewel er vrijwel geen onderwaterwerkzaamheden meer worden uitgevoerd binnen Revac Specialistische Technieken BV, komt er zo nu en dan nog wel eens een vraag binnen dit werkgebied. Zo nu en dan nemen we deze projecten aan of worden we door middel van foto’s teruggevoerd naar deze unieke manier van werken.